2012. december 28., péntek

Szilveszteri receptek

A babonák, néphagyomány szerint szilveszterkor tilos baromfihúst enni, mert hátrakaparhatja, ellenben disznóhúst ajánlott fogyasztanunk, mert előretúrja a szerencsét. Rántott húst azonban ne együnk: szerencsét különösen csak a fül, a farok, a köröm és a csülök hozhat.
A lencsét január 1-én első étkezésként kell enni, aki így tesz, annak az év során soha nem lesz üres a pénztárcája. Ugyanolyan szerencsehozó még a köles vagy a rizs. Néhány jó tanácsot követően máris készülhetnek a finomabbnál finomabb szilveszteri receptek, ételek, koktélok, illetve szilveszteri sütemények.


Szilveszteri bólé recept

Elkészítés: 1-1 üveg őszibarack- és meggybefőttet öntünk a bóléstálba, adunk hozzá még sok-sok kockára vágott gyümölcsöt, amelyeket meglocsolunk 1 deci vaníliás cukorral, fahéjjal és szegfűszeggel ízesített konyakkal. Egy éjszakán át lefedve, hűtőben pihentetjük, majd hozzáadjuk a fehérbort, illetve fogyasztás előtt a tetemes mennyiségű édes pezsgőt.


Csülök cipóban sütve

Hozzávalók: 1 kg liszt, 2 füstölt csülök, 2 dkg élesztő, só

Elkészítés: A csülköket megfőzzük, majd leszedjük a csontról. Fél kg lisztet, élesztőt 1 dl langyos vízzel összekeverünk és kelni hagyjuk. Majd a maradék lisztet is hozzáadjuk. Ezután belekeverjük a sót, kevés vizet, bedagasztjuk, és kelni hagyjuk, majd kinyújtjuk megtöltjük a csülökkel, cipókat formálunk, és megsütjük őket.

Kaszinótojás

Hozzávalók: 6 keménytojás, 50 dkg franciasaláta, 1 kis fej hagyma, kolbászkrém, gulyáskrém, mustár, pizzakrém, majonéz, tejföl, citromlé, zselatin

Elkészítés: A keménytojások alját le kell vágni és kiszedni a sárgáját egy tálba. A levágott fehérjét bele lehet tenni a franciasalátába. A tojássárgáját keverjük ki két-három kávéskanál kolbászkrémmel, gulyáskrémmel, pizzakrémmel, mustárral, majonézzel. Ízesítsük fehér- és fekete borssal, citromlével, reszelt hagymával. Töltsük bele a tojásokba a krémet, majd állítsuk bele a tojásokat a franciasalátába. A maradék töltelékből tegyünk félre egy kávéskanálnyit, a többit keverjük simára egy-két evőkanál tejföllel. Fél deci langyos vízben oldjunk fel két kávéskanál zselatint, majd melegítsük folyamatos keverés mellett. Mielőtt éppen felforrna, keverjük bele a tejfölös töltelékbe. Ha lehűlt, kenjük be vele vékonyan a tojásokat, majd tegyük hűtőbe. Az öntetet is hűtsük, de folyamatosan ellenőrizzük, kevergessük. Ha bőrösödni kezd a teteje, kiskanállal szedjük a tojásokra, vigyázva, hogy ne sok menjen mellé, és mindenütt bevonjuk vele a tojásokat. Díszítésként a félretett töltelékből nyomjunk kis pöttyöt a tojások tetejére.


Kocsonya - sertésből

Hozzávalók: 1-1,5 kg vegyes, bőrös sertéshús (csülök, köröm, farok), 50 dkg sertéscomb, 15-20 szem szemes bors, 5-6 gerezd fokhagyma, 2 szál petrezselyemgyökér, 1 szál sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, só, pirospaprika, őrölt pirospaprika

Elkészítés: A bőrös húst alaposan megtisztítjuk, késsel megkaparjuk, megmossuk (ha lehetőségünk van rá, lángon megperzseljük), majd feldaraboljuk. A színhúst megmossuk, 2-3 darabba vágjuk, és a bőrös hússal együtt feltesszük főni annyi vízben, hogy jól ellepje. Rövid ideig főzzük. Ezután hozzáadjuk a megmosott vöröshagymát héjastul és az egész borsot teatojásba téve. A petrezselyemgyökeret és a sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk, hasábokra vágjuk, és a húshoz adjuk. Kissé megsózzuk, majd lassú tűzön, fedő alatt 2-3 órán át főzzük. Ha a hús megpuhult, kivesszük a teatojást, a hagymát, a petrezselyemgyökeret, a sárgarépát, és a lé tetejéről a zsírt leszedjük. A színhúst feldaraboljuk, a bőrös húst kicsontozzuk, és 6-8 tányérba elosztjuk. A levet rövid ideig ülepedni hagyjuk, majd a tányérokba szűrjük a húsra. Kb. 1-1,5 óra elteltével a tetejét ízlés szerint megszórhatjuk pirospaprikával, vagy őrölt erős paprikával. A teljes dermedéshez 2,5-3 óra szükséges. A kocsonyát tálalhatjuk úgy is, hogy a kicsontozott bőrös húst és a feldarabolt színhúst egy lapos jénai tál aljára egyenletesen elosztva szétterítjük. Erre öntjük a leszűrt levet, és hagyjuk kihűlni, megdermedni. A dermedés után a kocsonya szépen szeletelhető lesz.


Korhely bableves

Hozzávalók: 25 dkg bab, 40 dkg savanyúkáposzta, 40 dkg marhalábszár, 1 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, 1 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 ek pirospaprika, 1 kk köménymag, 4 ek olaj, só, bors

Elkészítés: A babot főzés előtt egy nappal vízbe áztatjuk, majd leszűrjük, felöntjük egy liter vízzel, hozzáadjuk a fűszereket, és ha már félig megpuhult, hozzáadjuk az olajon pirított, kockákra vágott húst, és hagymát. Ha kezdi elfőni a levét, utántöltjük, és a főzés vége előtt, a felaprított savanyúkáposzta, zöldségek is a levesbe kerülnek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése