2012. december 15., szombat

Beigli

Az én drága családom a karácsonyt a beigli miatt várja a legjobban. Eszik reggelire, uzsonnára, vacsi után, nassinak mert olyan jó. Éppen ezért nekem a beigle határozza (ná) meg a karácsonyt. Általában ezzel kezdem a több napos sütést. Senki ne gondolja, hogy csak 1-2 rúdról van szó. Igen komoly mennyiséget kell előállítanom ebből a finomságból. Évek óta ugyan azt a receptet használom, volt idő amikor kisérleteztem másikkal, de végül megmaradtam az eredetinél. Nálam a beigli sütés állandó kérdése: reped vagy nem reped? És mindig reped, igazából egyik sem indulhatna egy szépségversenyen, de ugye nem is ezért készülnek. Szeretném, ha egyszer másképp történne, de a szeretteim szerint akkor igazi a beigli, ha repedt. (Egy másik mondásuk szerint, az a borsó leves nem is finom ami nem fut ki.) Azt hiszem a családom tehet az egész repedésről, mert mint szokták mondani: Anya! Tészta csak jelzés képpen! Ime a recept amit használok! Jó sütés, főzést és karácsonyikészülődést kívánok.

Pelle Józsefné receptje:
2 dl langyos cukros tejben felfuttatni 1 dkg élesztőt. 1 kg lisztben elmorzsolni 20 dkg margarint, 15 dkg zsírt. Hozzáadni mokkáskanálnyi sót, 8 dkg cukrot, egy tojást és a tejet. Összegyúrni. Néhány órát hideg helyen pihentetni.
Utána 6 felé elosztani.Kinyújtani,Rákenni a tölteléket, a szélein 1 cm-t visszahajtani, feltekerni. Zsírozott tepsibe tenni, nem szorosan mert kel sülés közben.. Tojással megkenni, meleg helyen fél órát hagyni. Újra kenni, hideg helyre tenni míg meg nem szárad. Ettől lesz márványos.
Sütés előtt megszúrkálni néhány helyen. A sütő mérsékelten legyen forró. Szép barnáspirosra sütni.

Töltelék:
MÁKOS: 26 dkg cukor, 2,5 dl víz ebből szirupot főzni. Beletenni a 40 dkg mákot, összekeverni. Fahéjjal, citromhéjjal, mazsolával fűszerezni. Hidegen kenni a tésztára.
DIÓS: 22 dkg cukor, 2 dl vízből szirup, bele 40 dkg darált dió, 4 dkg morzsa. Fűszer:fahéj, citromhéj mazsola. Szintén hidegen kenni.

Ha kihűlt folpackba vagy nejlonzacskóba csomagolva sokáig eláll hideg helyen. Akár fagyasztható is.
Az eltarthatóságot még nem sikerült ellenőriznem! :)

  

1 megjegyzés:

  1. A legtökéletesebb bejgli recept! Évek óta ezt sütöm, igen csekély változtatással. Köszönet érte a szerzőnek.

    VálaszTörlés