2012. december 16., vasárnap

Bonbon

Ez a bonbon nem csak finom, hanem szép is, éppen ezért kíváló ajándék is!


Tejszínes bonbon

Hozzávalók 1 kg bonbonhoz:

50 g vagy 4 evőkanál sótlan vaj, és még egy kevés a tepsi kivajazásához
450 g kristálycukor
300 ml sűrű tejszín
150 ml tej
3 evőkanál víz (vagy narancs-, baracklikőr, cherry brandy, kávé)

Ízesítések:

225 g ét- vagy tejcsokoládé-darabka
115 g aprított mandula, mogyoró, dió vagy brazil dió
115 g kandírozott cseresznye, datolya vagy barack, apróra vágva

Elkészítése:

Vajazz ki egy 20 cm-es alacsony szélű, négyszögletű tepsit. Tedd a vajat, a cukrot, a tejszínt, a tejet és a vizet - vagy alkoholt - egy nagy, vastag talpú lábasba. Óvatosan melegítsd, amíg az összes cukor fel nem oldódik. Forrald a keveréket nagy lángon, amíg a krém körülbelül 120 °C-os lesz. Ha csokoládés karamellát készítesz, most add hozzá a csokidarabokat. Vedd le a lábast a tűzről, és keverd, amíg a keverék besűrűsödik és opálossá válik. Épp mielőtt ezt az állapotot elérnéd, tedd bele az aprított diót, így diós karamellát kapsz; vagy a szárított gyümölcsöket, és gyümölcskaramellát nyersz.

Egyenletesen keverd el. Öntsd a karamellát az előkészített tepsibe óvatosan. Vigyázz, mert a keverék még forró. Hagyd hűlni, amíg majdnem megszilárdul. Egy éles késsel vágd a karamellát kis kockákra, és hagyd a tepsiben, amíg teljesen megszilárdul. Borítsd ki a karamellát egy deszkára, majd fordítsd meg. Egy hosszú pengéjű késsel vágd formás kockákra. Beszórhatod porcukorral, vagy csurgass rá olvasztott csokoládét.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése