2012. november 29., csütörtök

Szalalkális krémes

Hozzávalók:

1 kg liszt

2 tojás

15 dkg margarin

10 dkg porcukor

4 dkg szalalkáli

tej, só

A krémhez:

8 dl tej

3 e.k. liszt vagy pudingpor

5 - 6 dkg kakaó

ízlés szerint cukor

15 dkg vaj

A margarint elmorzsoljuk a liszttel. egy csipet sóval, a porcukorral, szalalkálival, és annyi tejjel vegyítjük el, hogy könnyen gyúrható, puha tésztát kapjunk. a hozzávalókat egy nagyobb tálba tesszük, és ott dolgozzuk össze. A tészta eleinte nagyon ragad, kidolgozás után azonban elválik a kéztől is, a táltól is. Gyúródeszkára tesszük és 6 egyenlő részre osztjuk. A nagy gáztepsi méretére vékonyan kinyújtjuk és a gáztepsi hátlapján, forró sütőben egyenként aranysárgára sütjük. Sütés előtt a lapokat villával szurkáljuk meg, hogy ne hólyagosodjon fel. Igen gyorsan sül.

Közben elkészítjük a főtt csokoládékrémet: a vaj kivételével a hozzávalókat hidegen összekeverjük, 10 - 15 percig állni hagyjuk, majd állandóan keverve sűrűre főzzük. Ha kihűlt, a vajjal habosra keverjük.

Ezzel a krémmel 3 -3 lapot töltünk meg, a tetejét porcukorral hintjük meg. Ezt a süteményt a fogyasztás előtti napon kell elkészíteni, mert a lapok frissen törékenyek, nem lehet őket jól szeletelni. Kisebb családnak a fele mennyiség is elég.

Készíthetjük vanília krémmel is.

12 evőkanál porcukor

6 kanál liszt

2 csomag vaníliás cukor

5 tojás

1 l tej

A 12 kanál porcukrot, 6 kanál lisztet, 2 csomag vaníliás cukrot kikeverjük 5 tojás sárgájával és 1/4 l tejjel, csomómentesre! 3/4 l tejet felforralunk, és állandó keverés mellett az előbbi masszát belekeverjük, jó sűrűre főzzük. A maradék 5 tojásfehérjét habnak felverjük, és a még forró krémbe belekeverjük.

A családom imádja!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése