2012. december 18., kedd

Mézecskalács

A recept hozzávalói:

A tésztához:
25 dkg liszt
25 dkg rétesliszt
15 dkg margarin
2 db tojás
13 dkg méz
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
0.25 csomag mézeskalács fűszerkeverék
1.5 mokkáskanál szódabikarbóna
Dekor:
1 csomag étbevonó
1 evőkanál étolaj
0.5 dl víz
ízlés szerint kókuszreszelék, dekorgyöngy, tortadara
Elkészítés

A mézet a vajjal, és a fűszerkeverékkel felfőzöm egy kis lábasba, majd félreteszem hűlni. Ezután a kétfajta lisztet elkeverem a szódabikarbónával. A vaníliáscukrot, és a cukrot elkeverem a tojással. (nem kell felverni!) Ha a mézes keverékünk kihűlt, belecsurgatom a lisztekbe, majd a cukros tojást is a lisztes tálba öntöm. Kézzel, vagy akár erős fakanállal összedolgozzunk. Ha összeállt, új tálba tesszük, alufóliával lefedjük, és szigorúan 1 éjszaka a hűtőbe! (ezzel nem lehet csalni, ez a titka)

Másnap lisztezett felületre kinyújtom, és formákat vágok ki belőle. A formákat sütő/zsírpapírral bélelt tepsire tesszük. 180 fokos előmelegített sütőbe 8-12 perc alatt megsül. Nagyon oda kell figyelni rá! Hamar megvan, könnyen odaéghet!

Elkészítjük a mázat. A tortabevonót jó apró darabokra összetörjük. Kis lábasba tesszük, rátesszük az 1 ek. olajat, és takaréklángon elkezdjük olvasztani! (Figyelem, kisebb odaégési szag lehet, de nem kell megijedni, a lényeg hogy takarékláng, és folyamatos kevergetés.) Mikor a csoki jó 60% már megolvadt láthatjuk, hogy elég sűrű, így lassan csurgassuk hozzá a vizet. Picit csurgatunk, elkeverjük, főzzük, majd megint csurgatunk...és így tovább, míg egy nem híg, de nem is túl sűrű állagot el nem ér.

Ha a mézeskalácsok megsültek, már csak díszíteni kell. Fogd meg a mézeskalácsot, és a felét vond be csokimázzal, majd szórj a csokis részre kókuszreszeléket, dekorgyöngyöt, bármit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése