2012. december 5., szerda

Egészséges mikuláscsomag

Ellepték a boltok polcait a különféle, gyakran silány minőségű mikuláscsomagok. Ha szeretnénk, hogy gyermekünk valóban egészséges ajándékot kapjon, állítsuk össze a csomagot saját kezűleg!

Csokoládé

A mikuláscsomagok elengedhetetlen tartozékai a csokoládék. Magával a kakaóbabbal - amelyből a csokoládét készítik - nincs is semmi probléma, hiszen a kakaó és bizonyos csokoládék fogyasztásának előnyös élettani hatásai elérik, sőt talán felül is múlják a zöld teáét vagy a vörösborét. Eddig a gyümölcs, a tea és a vörösbor voltak a legismertebb flavonoidforrások, de a közelmúltban napvilágot látott eredmények szerint a kakaó természetes formában, koncentráltan tartalmaz flavonoidokat.

Sajnos azonban egyre kevesebb olyan készítmény kapható, melynek köze van az igazi csokoládéhoz.
Tudta?
Az igazi csoki kakaóvajból, kakaóból és kevés cukorból készül, minősége pedig annál jobb, minél magasabb a kakaótartalma. Bár egy termék35% kakaó szárazanyag tartalomtól minősül csokoládénak, érdemesebb a 60-70%-os, vagy az e felettiek közül válogatni.


Az ünnep közeledtével rengeteg silány minőségű csokimikulás jelenik meg a polcokon, ezért vásárlás előtt mindenképpen nézzük meg, hogy van-e magyar útmutató a terméken, és szerepelnek-e rajta az összetevők, valamint a lejárat dátuma. Mindez alapos átböngészése után érdemes csokoládét választani.

Ha valóban egészséges csokoládét, nassolnivalót szeretne adni gyermekének, vásároljon bioédességet! A bioételek nem tartalmaznak mesterséges tartósítószereket, vagy génmanipulált összetevőket, ráadásul ellenőrzött gazdálkodásból származnak. Ma már szerencsére rengeteg helyen (bioboltokban) lehet kapni ezeket; nem számítanak kuriózumnak.

Gyümölcsök

Az egészséges csomag második nélkülözhetetlen összetevője a gyümölcs. Tetszés szerint tehetünk bele mandarint, narancsot, almát, mogyorót, diót, stb. Ezek mind olyan gyümölcsök, melyek nemcsak finomak, hanem egészségesek is.

Az alam gyümölcssav- és vitamintartalma magas, több mint 20-féle ásványi anyag található benne. Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, kálciumot, nyomelemeket, A-vitamint, B-vitaminokat, és némi C-vitamint.

A narancs tele van antioxidánssal: karotinnel, és flavonokkal. Ezen kívül tartalmaz B1- és B12-vitamint, folsavat, káliumot és magnéziumot. A földimogyoró pedig gazdag A-, E- és C-vitaminban, kalciumban, nátriumban, valamint rostban.

Ajándék

Néhány szülő hajlamos túlzásba esni, ha ajándékozásra kerül a sor. A mikuláscsomagba csak kisebb ajándékokat érdemes rakni (pl. kulcstartó, apró plüssállat, kicsi játékautó, színező, gyermekkönyv). Ezek csak jelképes ajándékok, mégis örömet lehet velük szerezni a gyerkőcnek.

Vitaminsziget.com


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése