Eredeti olasz tiramisu
Hozzávalók 4 személyre:
3 tojás
250 g mascarpone
3 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 csomag babapiskóta
3 dl kávé
kakaópor
Főzd le a kávét, és hagyd kihűlni. Érdemes rendes kávét készíteni, nem pedig neszkávéból csinálni. A tojásokat válaszd szét. A sárgáját keverd ki a cukorral és a vaníliás cukorral. Forgasd bele a mascarponét, és dolgozd krémmé kézi habverővel. Könnyebben megy, ha előtte egy órát szobahőmérsékleten voltak a hozzávalók.
Verd fel a tojásfehérjét kemény habbá, és forgasd a krémbe. Óvatos, laza mozdulatokkal dolgozz, hogy szinte habos krémet kapj. Ha ez kész van, akkor már csak a rétegezés és a várakozás jön. Mártogasd a babapiskótákat a kávéba, és rétegezd egy magasabb tál aljára. Vigyázz, hogy ne tocsogjon, csak épphogy átjárja a kávé a piskótát. A piskótákra tegyél egy réteg krémet, és szitálj kakaóport. Ismét egy réteg kávés piskóta, krém és kakaópor jön. Ha elkészült, akkor fedd le, és tedd hűtőbe nyolc órára. A krémbe keverhetsz likőrt, de kipróbálhatsz gyümölcsös változatokat is.
Ananászos tiramisu
Hozzávalók 6 személyre:
1 kg lecsöpögtetett, konzerv ananász
5 dkg vaj
10 dkg cukor
25 dkg babapiskóta
2 kanál aromás likőr
3 tojássárgája
1 citrom
25 dkg mascarpone
1,5 dl joghurt
1 evőkanál kakaópor
pár szem dióbél és mentalevél a díszítéshez
Egy serpenyőben olvassz meg 5 dkg cukrot, add hozzá a vajat, majd szórd rá a lecsöpögtetett, feldarabolt ananászt, és körülbelül 5 percig párold. Egy négysarkos jénai tál alját rakd ki babapiskótával, locsold meg likőrrel ízesített ananászlével, és halmozd rá a kihűlt ananászdarabok felét.
A tojássárgáját a maradék cukorral és 3 kanál forró vízzel keverd krémesre. Szórd bele a reszelt citromhéjat, és evőkanalanként dolgozd bele a joghurttal simára kevert mascarponét. A massza felét simítsd a gyümölcsre. A többi ananászt oszd el a krém tetején, majd vond be a maradék krémmel. Legalább 2 óra hosszára tedd a hűtőbe. Fogyasztás előtt szitálj kakaóport a tetejére, szórd meg vágott dióval, és néhány mentalevéllel díszítsd a tetejét.
Tiramisu másképp
Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg babapiskóta
30 dkg mascarpone
3 tojás
3 evőkanálnyi méz
2 evőkanálnyi neszkávé
2 dl víz
1 evőkanálnyi kakaópor
Melegítsd meg a vizet, és keverd bele a neszkávét, majd hagyd kihűlni.
A tojások sárgáit keverd habosra a mézzel, ezután dolgozd bele a sajtot is. A fehérjékből verj kemény habot, majd lazán keverd hozzá a sajtkrémhez.
Tedd egy széles tálba a piskóták felét, locsold meg a kávé felével, majd halmozd rá a krém felét, és óvatosan kend szét, szórj rá kakaót, majd tedd a krémre a maradék piskótát, öntözd meg a maradék kávéval, végül a krémmel fedd le, és szórd meg a maradék kakaóval. Érdemes egy napra jégszekrényben tartani, hogy alaposan összeérjenek az ízek.
Tiramisu csokoládétálkákban
Hozzávalók 6 személyre:
1 tojássárgája
2 evőkanál kristálycukor
fél teáskanál vaníliaaroma
25 dkg mascarpone
120 ml erős feketekávé
1 evőkanál kakaópor
2 evőkanál kávélikőr
16 amaretti - mandulás - keksz
kakaópor - a szóráshoz
A csokoládétálkákhoz:
18 dkg jó minőségű étcsokoládé, kockákra törve
3 dkg sótlan vaj
Készítsd el a csokoládétálkákat: vágj ki hat 15 cm átmérőjű kört sütőpapírból. Olvaszd fel a csokoládét a vajjal egy hőálló edényben, lassú tűzön, forró víz felett. Keverd simára, majd önts egy kanál csokit minden papírkörre. Simítsd ki úgy, hogy körülbelül 2 cm a szélén tisztán maradjon.
Óvatosan emeld fel a papírokat, és igazítsd őket felfordított teáscsészékbe vagy pudingostálkákba, hogy a széleik összefodrosodjanak. Várj, amíg teljesen megdermednek, majd óvatosan távolítsd el a papírt.
A tiramisuhoz keverd el egyenletesre a tojássárgáját a cukorral, majd add hozzá a vaníliaaromát és a mascarponét. Addig kevergesd, amíg lágy, krémes állagú nem lesz. Egy másik edényben keverd össze a kávét, a kakaóport és a likőrt. Törd össze a kekszeket, és add a keverékhez.
A kekszes keverék felét adagold ki a csokoládétálkákba, és kanalazd rá a mascarponés krém felét. Oszd el a tálkákban a maradék kekszkeveréket, tedd a tetejére a maradék mascarponés krémet, és szórd meg kakaóporral. Azonnal tálalhatod.
Hozzávalók 4 személyre:
3 tojás
250 g mascarpone
3 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 csomag babapiskóta
3 dl kávé
kakaópor
Főzd le a kávét, és hagyd kihűlni. Érdemes rendes kávét készíteni, nem pedig neszkávéból csinálni. A tojásokat válaszd szét. A sárgáját keverd ki a cukorral és a vaníliás cukorral. Forgasd bele a mascarponét, és dolgozd krémmé kézi habverővel. Könnyebben megy, ha előtte egy órát szobahőmérsékleten voltak a hozzávalók.
Verd fel a tojásfehérjét kemény habbá, és forgasd a krémbe. Óvatos, laza mozdulatokkal dolgozz, hogy szinte habos krémet kapj. Ha ez kész van, akkor már csak a rétegezés és a várakozás jön. Mártogasd a babapiskótákat a kávéba, és rétegezd egy magasabb tál aljára. Vigyázz, hogy ne tocsogjon, csak épphogy átjárja a kávé a piskótát. A piskótákra tegyél egy réteg krémet, és szitálj kakaóport. Ismét egy réteg kávés piskóta, krém és kakaópor jön. Ha elkészült, akkor fedd le, és tedd hűtőbe nyolc órára. A krémbe keverhetsz likőrt, de kipróbálhatsz gyümölcsös változatokat is.
Ananászos tiramisu
Hozzávalók 6 személyre:
1 kg lecsöpögtetett, konzerv ananász
5 dkg vaj
10 dkg cukor
25 dkg babapiskóta
2 kanál aromás likőr
3 tojássárgája
1 citrom
25 dkg mascarpone
1,5 dl joghurt
1 evőkanál kakaópor
pár szem dióbél és mentalevél a díszítéshez
Egy serpenyőben olvassz meg 5 dkg cukrot, add hozzá a vajat, majd szórd rá a lecsöpögtetett, feldarabolt ananászt, és körülbelül 5 percig párold. Egy négysarkos jénai tál alját rakd ki babapiskótával, locsold meg likőrrel ízesített ananászlével, és halmozd rá a kihűlt ananászdarabok felét.
A tojássárgáját a maradék cukorral és 3 kanál forró vízzel keverd krémesre. Szórd bele a reszelt citromhéjat, és evőkanalanként dolgozd bele a joghurttal simára kevert mascarponét. A massza felét simítsd a gyümölcsre. A többi ananászt oszd el a krém tetején, majd vond be a maradék krémmel. Legalább 2 óra hosszára tedd a hűtőbe. Fogyasztás előtt szitálj kakaóport a tetejére, szórd meg vágott dióval, és néhány mentalevéllel díszítsd a tetejét.
Tiramisu másképp
Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg babapiskóta
30 dkg mascarpone
3 tojás
3 evőkanálnyi méz
2 evőkanálnyi neszkávé
2 dl víz
1 evőkanálnyi kakaópor
Melegítsd meg a vizet, és keverd bele a neszkávét, majd hagyd kihűlni.
A tojások sárgáit keverd habosra a mézzel, ezután dolgozd bele a sajtot is. A fehérjékből verj kemény habot, majd lazán keverd hozzá a sajtkrémhez.
Tedd egy széles tálba a piskóták felét, locsold meg a kávé felével, majd halmozd rá a krém felét, és óvatosan kend szét, szórj rá kakaót, majd tedd a krémre a maradék piskótát, öntözd meg a maradék kávéval, végül a krémmel fedd le, és szórd meg a maradék kakaóval. Érdemes egy napra jégszekrényben tartani, hogy alaposan összeérjenek az ízek.
Tiramisu csokoládétálkákban
Hozzávalók 6 személyre:
1 tojássárgája
2 evőkanál kristálycukor
fél teáskanál vaníliaaroma
25 dkg mascarpone
120 ml erős feketekávé
1 evőkanál kakaópor
2 evőkanál kávélikőr
16 amaretti - mandulás - keksz
kakaópor - a szóráshoz
A csokoládétálkákhoz:
18 dkg jó minőségű étcsokoládé, kockákra törve
3 dkg sótlan vaj
Készítsd el a csokoládétálkákat: vágj ki hat 15 cm átmérőjű kört sütőpapírból. Olvaszd fel a csokoládét a vajjal egy hőálló edényben, lassú tűzön, forró víz felett. Keverd simára, majd önts egy kanál csokit minden papírkörre. Simítsd ki úgy, hogy körülbelül 2 cm a szélén tisztán maradjon.
Óvatosan emeld fel a papírokat, és igazítsd őket felfordított teáscsészékbe vagy pudingostálkákba, hogy a széleik összefodrosodjanak. Várj, amíg teljesen megdermednek, majd óvatosan távolítsd el a papírt.
A tiramisuhoz keverd el egyenletesre a tojássárgáját a cukorral, majd add hozzá a vaníliaaromát és a mascarponét. Addig kevergesd, amíg lágy, krémes állagú nem lesz. Egy másik edényben keverd össze a kávét, a kakaóport és a likőrt. Törd össze a kekszeket, és add a keverékhez.
A kekszes keverék felét adagold ki a csokoládétálkákba, és kanalazd rá a mascarponés krém felét. Oszd el a tálkákban a maradék kekszkeveréket, tedd a tetejére a maradék mascarponés krémet, és szórd meg kakaóporral. Azonnal tálalhatod.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése